Home arrow ODJECI arrow SOCIOLOŠKI REČNIK

anketa

Da li su vam korisne informacije sa ovog sajta?
 
AKTprogresRzavodpzavodKURS je FONDzasoc

FOTOGALERIJA

Nema objavljenih stavki

  ::  Intersektorska saradnja u pružanju usluga socijalne zaštite u Pančevu   ::  II KONFERENCIJA MREŽE ISP   ::  OBAVEŠTENJE   ::  PRIHVAĆENE prijave na konkurs   ::  Obaveštenje o konkursu   ::  KONKURS   ::  Rezultati projekata sa konkursa MREŽE ISP   ::  Mreža protiv siromaštva - Srbija   ::  ODABRANI PROJEKTI na konkursu   ::  PRISTIGLE PRIJAVE NA KONKURS   ::  KONKURS
SOCIOLOŠKI REČNIK
 Preporuči:
(17 glasova)
22.05.2008.
SOCIOLOŠKI REČNIK
Priredili Aljoša Mimica i Marija Bogdanović
Zavod za udžbenike, Beograd, 2007., 697 str.
 

 

Kada se sredinom 2007. godine, posle skoro jedne decenije rada, ovaj terminološki rečnik jedne značajne discipline i profesije pojavio, popunjena je jedna velika praznina na sociološkom polju. Prethodni priručnik za ovu oblast, SOCIOLOŠKI LEKSIKON, koji su priredili akademik Radomir Lukić, prof. Dr Danilo Ž. Marković i prof. Dr Miroslav Pečujlić, objavljen je još daleke 1982. godine. Priređivači ovog rečnika, profesori u Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, uz saradnju oko 100 autora, uglavnom sa fakulteta društvenih i humanističkih nauka i naučnih instituta u Srbiji, ponudili su jedan savremeni priručnik sa oko 850 odrednica.

Aktuelnost ovog rečnika se ogleda u tome što je u pojmovnoj mreži koja je data izražena promena sociološke paradigme, u tom smislu što je osnovni akcenat sa društvene strukture prebačen na značaj strukture i kulture  kao dve neodvojive komponente. Tome su nesumnjivo mnogo doprineli radovi francuskog sociologa Pjera Burdijea. Ostajući pre svega u granicama osnovne fundamentalne discipline, sociologije, ovaj rečnik drži otvorene i fleksibilne granice i prema  drugim naučnim disciplinama – antropologiji, etnologiji, kulturologiji, ekonomiji, pravu, politikologiji itd. Radoznali čitalac, i stručnjak i laik, naći će u ovom rečniku odrednice pod demografija, gerontologija, socijalni problemi, socijalna zaštita i niz drugih. Ali će, što je vrlo važno, naći i odrednice za sasvim nove pojmove u mreži, kao što su socilogija kulture, sociologija razumevanja, sociologija detinjstva i sl.

Iako je prošlo godinu dana od izlaska iz štampe, moglo bi se reći da ovaj rečnik još nije prokrčio put do većine zainteresovanih korisnika. Dnevni list POLITIKA je već u junu 2007. godine objavio prikaz potpisnika ovih redova, a bilo je i  još nekih promocija. Potrebno je ipak vreme da publikacija ove vrste postane priručnik većine stručnjaka i naučnika kojima je i namenjena.

 
                                                         Miloš Nemanjić, sociolog, naučni savetnik u penziji

» Komentari
Trenutno nema komentara.
» Dodaj komentar
Email (ne objavljuje se)
Ime
Naslov komentara
Komentar
 preostalih karaktera
 
< Prethodno