Home arrow AKTUELNO arrow Mreža protiv siromaštva - Srbija

anketa

Da li su vam korisne informacije sa ovog sajta?
 
AKTprogresRzavodpzavodKURS je FONDzasoc

FOTOGALERIJA

Nema objavljenih stavki

  ::  Intersektorska saradnja u pružanju usluga socijalne zaštite u Pančevu   ::  II KONFERENCIJA MREŽE ISP   ::  OBAVEŠTENJE   ::  PRIHVAĆENE prijave na konkurs   ::  Obaveštenje o konkursu   ::  KONKURS   ::  Rezultati projekata sa konkursa MREŽE ISP   ::  Mreža protiv siromaštva - Srbija   ::  ODABRANI PROJEKTI na konkursu   ::  PRISTIGLE PRIJAVE NA KONKURS   ::  KONKURS
Mreža protiv siromaštva - Srbija
 Preporuči:
(0 glasova)
18.10.2013.

Povodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

MREŽA PROTIV SIROMAŠTVA – SRBIJA upućuje

siroma.jpg 
  OTVORENO PISMO VLADI REPUBLIKE SRBIJE   „Teret krize ne sme biti nepravedno raspoređen; dajte prednost ljudima i održivom razvoju“  
    Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Mreža protiv siromaštva – Srbija, članica Evopske mreže protiv siromaštva (EAPN), želi da ukaže na potrebu da se reformske mere u Srbiji drže u okvirima socijalno održivog razvoja. Siromaštvo u Srbiji se stalno uvećava još od samih početaka globalne ekonomske krize, a pred građanima Srbije su teške godine i postoji rizik da će teret krize i na dalje biti nepravedno raspoređen. Na ovo ukazuju iskustva zemalja koje su već nekoliko godina pod reformskim merama, i to ne samo Grčke, koja je ekstremni primer, nego i mnogih drugih zemalja predstavljenih u EAPN (Mađarske, Portugala, Rumunije, itd.). Vlada Srbije treba da uči na greškama koje su načinjene u koncipiranju reformskih programa u ovim zemljama.   Evropa zaostaje za svojim ciljevima – šta mi da očekujemo?   Evropska mreža protiv siromaštva je nedavno objavila ocenu nacionalnih reformskih programa za 2013. godinu. Članice EAPN su ocenile da nije postignut napredak u smanjenju siromaštva i nejednakosti i da mnogi ciljevi evropske razvojne strategije 2020 nisu ni blizu ostvarenja. Najkraće rečeno, nacionalni reformski programi zanemaruju socijalnu dimenziju reformi i pate od ozbiljnog demokratskog i participativnog deficita. Nastavljanje sa merama drastične štednje i neusklađenost ovih mera sa merama makro-ekonomske politike neće smanjiti, nego upravo povećati siromaštvo i socijalnu isključenost. U ovim programima banke imaju prednost u odnosu na ljude, a mnoge zemlje nastavljaju sa naglaskom na merama drastične štednje, što ugrožava socijalnu državu i brigu o samim osnovama održivog razvoja, kao što su sistem obrazovanja i sistem zdravstvene zaštite.     Šta predlažemo?   Ova iskustva nas navode da zahtevamo od Vlade Republike Srbije i drugih odgovornih donosilaca odluka da se u vođenju reformske politike drže sledećih principa:
  1. Mere štednje treba jasno i precizno da budu povezane sa merama za povećanje investicija i zapošljavanja.
  2. Ulaganje u ljudski kapital i socijalnu koheziju je od suštinskog značaja za održivost bilo kojeg razvojnog programa. Socijalne investicije treba da budu značajan deo ukupnih investicija.
  3. Reformske mere i razvojna politika treba da budu plod širokog društvenog dogovora. Zbog toga u proces utvrđivanja ovih politika i mera treba uključiti što veći broj građana i različitih društvenih grupa, kroz angažovanje organizacija civilnog društva i svih drugih aktera koji predstavljaju građane i njihove interese.
 
Mreža protiv siromaštva – Srbija postoji od decembra 2010, a punopravno članstvo u EAPN dobila je polovinom 2011. Poslednje dve godine Mreža funkcioniše na volonterskom principu.   Juna 2013. naša Mreža bila je domaćin godišnjem zasedanju Generalne skupštine EAPN – evropske mreže i tom prilikom su se okupile delegacije nacionalnih mreža iz 28 država Evrope. Otvaranje skupštine održano je u Narodnoj skupštini Srbije. 
    U Beogradu, 17. 10. 2013.      
 
< Prethodno   Sledeće >