Home

anketa

Da li su vam korisne informacije sa ovog sajta?
 
AKTprogresRzavodpzavodKURS je FONDzasoc

FOTOGALERIJA

Nema objavljenih stavki

  ::  Intersektorska saradnja u pružanju usluga socijalne zaštite u Pančevu   ::  II KONFERENCIJA MREŽE ISP   ::  OBAVEŠTENJE   ::  PRIHVAĆENE prijave na konkurs   ::  Obaveštenje o konkursu   ::  KONKURS   ::  Rezultati projekata sa konkursa MREŽE ISP   ::  Mreža protiv siromaštva - Srbija   ::  ODABRANI PROJEKTI na konkursu   ::  PRISTIGLE PRIJAVE NA KONKURS   ::  KONKURS
Đokica Jovanović dobitnik nagrade “Vojin Milić”
 Preporuči:
(2 glasova)
06.03.2013.

Najbolja sociološka knjiga u 2012. godine je studija Đokice Jovanovića: Prilagođavanje – Srbija i moderna: od strepnje do sumnje ("Sven", Niš; Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, 2012, 483. str). Ovo je odlučio žiri za dodelu narade "Vojin Milić", u sastavu: Miodrag Ranković, Dragoljub B. Đorđević i Božo Milošević, na sednici 25. februara 2013. godine u Beogradu. 

Đokica Jovanović je sociolog kulture, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nišu (1976), magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (1986), a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Nišu (1993). Biran je za vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Prištini (2000) i vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu (2004), gde danas predaje sociologiju kulture.

Prilagođavanje“ je delo u širokom tematskom rasponu. Istorija Srbije, njen današnji položaj i problemi razmatraju se u relacijama sa značajnim svetskim zbivanjima i u kontekstima evropske i balkanske modernizacije. A taj kontekst je tim složeniji jer je opterećen recidivima starog i tokovima novog nacionalizma. Srbija je upravo u takvom ambijentu, opterećena još sopstvenom neslogom, kao i oscilacijama modernizacije „levih“ snaga i retradicionalizacije u neskladu sa tokovima evropske internacionalizacije. U tim tokovima su i druge posebne pojave, kao što je pojačana emigracija Srba i radne snage u inostranstvo, obnova nacionalnog romantizma i dr.

 

Obrazloženje žirija može se videti na sajtu Srpskog sociološkog društva (www.ssd.org.rs)

 
< Prethodno   Sledeće >