Home

anketa

Da li su vam korisne informacije sa ovog sajta?
 
AKTprogresRzavodpzavodKURS je FONDzasoc

FOTOGALERIJA

Nema objavljenih stavki

  ::  Intersektorska saradnja u pružanju usluga socijalne zaštite u Pančevu   ::  II KONFERENCIJA MREŽE ISP   ::  OBAVEŠTENJE   ::  PRIHVAĆENE prijave na konkurs   ::  Obaveštenje o konkursu   ::  KONKURS   ::  Rezultati projekata sa konkursa MREŽE ISP   ::  Mreža protiv siromaštva - Srbija   ::  ODABRANI PROJEKTI na konkursu   ::  PRISTIGLE PRIJAVE NA KONKURS   ::  KONKURS
Saopštenje za javnost PDF  | Štampaj |
 Preporuči:
(0 glasova)
17.10.2012.

blabla.jpgPovodom 17. oktobra - Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

Saopštenje za javnost

MREŽE PROTIV SIROMAŠTVA – SRBIJA

 

DOMAĆINSTVA U SRBIJI

MANJE EKONOMSKI AKTIVNA NEGO PRE 10 GODINA

 

Rezultati istraživanja Instituta za sociološka istraživanja Univerziteta u Beogradu o socio-ekonomskom položaju domaćinstava u Srbiji ukazuju na ubrzano osiromašenje i značajno pogoršanje uslova života velikog dela stanovništva    

Mreža protiv siromaštva – Srbija, koja je članica Evropske mreže protiv siromaštva (EAPN) i okuplja 21 nevladinu organizaciju iz Srbije,  želi da skrene pažnju Vlade Republike Srbije, nadležnih ministarstava, međunarodne zajednice i celokupne javnosti na rezultate nedavnog istraživanja Instituta za sociološka istraživanja Univerziteta u Beogradu o socio-ekonomskom položaju domaćinstava u Srbiji. Ovi rezultati ukazuju na ubrzano osiromašenje i značajno pogoršanje uslova života velikog dela stanovništva. Iza uopštenih podataka o stanju privrede i potrošnje kriju se desetine hiljada dramatičnih priča o pokušaju porodica u Srbiji da održe život dostojan evropskih građana u 21. veku.

Složena skala materijalnog položaja – koja sadrži nekoliko pokazatelja prihoda, potrošnje i imovinskog stanja – ukazuje na trend pogoršanja materijalnog statusa za sve slojeve u društvu Srbije, a pogotovo za one koji nemaju visoki rukovodeći položaj ili preduzetničku firmu.

Naime, samo mali broj domaćinstava koja pripadaju najbogatijim slojevima društva uspevaju da izbegnu ili ublaže udar ekonomske krize time što mogu da očuvaju svoju imovinu i prihode, dok svi ostali trpe vidno pogoršanje situacije u odnosu na 2003. godinu. Posebno zabrinjava činjenica da nekvalifikovani radnici trpe vidan pad standarda i imaju lošiji materijalni položaj čak i od tradicionalno siromašnih sitnih poljoprivrednika. Ovo ukazuje na porast urbanog siromaštva i na uvećanje kategorije zaposlenih siromašnih.   picture1.jpg

 

GRAFIKON: Materijalni položaj društvenih slojeva u Srbiji, 1989-2003-2012

 

Prema rezultatima istraživanja, domaćinstva u Srbiji su u 2012. godini imala manje prilike da budu ekonomski aktivna (i da rade!) nego što je to bio slučaj u 2003 godini, za koju postoje uporedni podaci iz ranijeg istraživanja Instituta za sociološka istraživanja.

U 2012. godini čak kod 30% domaćinstava koja imaju članove radnog uzrasta nije registrovana niti formalna niti neformalna zaposlenost, dok je u 2003. godini zabeleženo 25% takvih domaćinstava. U jednom broju ovih domaćisntava obavljale su se tek neke aktivnosti proizvodnje hrane za sopstvene potrebe, ili slične aktivnosti samopomoći.

 

Međutim, u 2012. godini kod 14% domaćinstava sa članovima radnog uzrasta nije registrovana baš nikakva ekonomska aktivnost, dok je ovaj procenat u 2003 iznosio8%.

 

Ovo za zemlju znači veliki gubitak ekonomskog potencijala, a za sama domaćinstva predstavlja veliki faktor povećanja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.

 

U svetlu ovih nalaza, Mreža protiv siromaštva – Srbija poziva Vladu Republike Srbije da u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti svoje kapacitete u najvećoj meri usmeri na oživljavanje privrednog rasta i povećanje zaposlenosti, kao i da akademsku zajednicu i građanski sektor u potpunosti uključi u kreiranje održive strategije ekonomskog razvoja zemlje.

   

*****Kraj saopštenja******

  Kontakt osoba:

Više podataka možete dobiti od predsednika Upravnog odbora Mreže protiv siromaštva – Srbija, prof. Slobodana Cvejića, na 063 343 747 ili putem e-maila: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. i Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli.  

 

Spisak organizacija članica Mreže protiv siromaštva – Srbija:

 

1.      Udruženje građana SeConS – grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda

2.      Udruženje građana Grupa 484 iz Beograda

3.      Udruženje građana Amity – snaga prijateljstva iz Beograda

4.      Udruženje građana Ženski autonomni centar iz Beograda

5.      Udruženje građana Romski informativni centar iz Kragujevca

6.      Udruženje građana Edukacioni centar iz Leskovca

7.      Udruženje građana Građanske inicijative iz Beograda

8.      Udruženje građana Centar za samostalni život invalida iz Beograda

9.      Udruženje građana Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine iz Niša

10.  Udruženje građana Sunce iz Kragujevca

11.  Udruženje građana Regionalni centar za manjine iz Beograda

12.  Udruženje građana Inicijativa za razvoj i saradnju iz Niša

13.  Udruženje građana ’Novosadski humanitarni centar’ iz Novog Sada

14.  Udruženje građana ’Istraživači socijalnih prilika’ iz Beograda

15.  Udruženje građana ’Protecta’ iz Niša

16.  Udruženje građana ’Housing centar’ iz Beograda

17.  Udruženje građana ’Romani Asvi’ iz Vranja

18.  Udruženje građana ’Romani Cikna’ iz Kruševca

19.  Udruženje građana ’Prijatelji dece opštine Novi Beograd’ iz Beograda

20.  Udruženje građana ’Vizija’ iz Kragujevca

21.  Udruženje građana ’Beli štap’ iz Beograda

 
< Prethodno